Een sollicitatievideo maken, zo doe je dat!

De motivatiebrief maakt steeds vaker plaats voor de sollicitatievideo. In sommige selectieprocedures wordt er expliciet om het uploaden van een video gevraagd. Maar ook als het geen vereiste is, is een videosollicitatie een mooie manier om jezelf in de picture te zetten bij je potentiële nieuwe werkgever. Hoe je jezelf in zo’n video zo goed en professioneel mogelijk presenteert? Wij hebben vijf tips waarmee jij de allerbeste video maakt!

Regisseer je sollicitatievideo

Een sollicitatievideo moet er professioneel uitzien. Kies daarom voor een camera met goede beeldkwaliteit; niemand kijkt immers graag naar een video met haperend geluid of beeld. Veel nieuwe modellen smartphones hebben een prima beeldkwaliteit, maar let er ook op dat het geluid in orde is. Denk dus na over waar je je video gaat opnemen: wil je in je huis filmen, of liever op een inspirerende locatie? Houd daarbij altijd rekening met het licht, de achtergrond en het omgevingsgeluid. 

Bereid je videopitch goed voor

Schrijf op wat je wil zeggen en oefen een paar keer, voordat je proefopnames maakt. Kleed en style jezelf alsof je naar een face-to-face sollicitatiegesprek gaat: nette, casual kleding, verzorgd haar, make-up zoals je normaal ook zou doen. Draag je een bril in het dagelijks leven? Zet die dan ook op tijdens de opname. Let erop dat je de video niet gebruikt als een vervanging van je cv, maar als een aanvulling. Ga dus niet stap voor stap je cv doorlopen, maar licht de belangrijkste punten eruit en licht die toe met concrete voorbeelden.

Let op je lichaamshouding tijdens de opname

Juist bij het opnemen van je videosollicitatie is je lichaamstaal en -houding belangrijk. Jij wil met een comfortabele onderuitgezakte houding misschien laten zien dat je niet zo snel in de stress schiet. Maar de kans is aanwezig dat je daarmee juist de indruk wekt dat je niet enthousiast bent. Sta of zit dus goed rechtop en kijk recht in de camera. Dit laatste voelt misschien een beetje gek, maar op deze manier maak je op afstand toch contact met degene die naar jou kijkt. Zet de camera ook niet te ver weg: op één meter afstand en op ooghoogte krijg je het beste resultaat. 

Zorg voor voldoende inhoud van jouw videopitch

Met een scherp intro grijp je meteen de aandacht. In het middenstuk vertel je kort iets over jezelf, waarom de functie bij jou past en wat jou drijft. Met een pakkende afsluiter is je video compleet! Houd het wel kort en bondig: gebruik korte zinnen en maak blokjes van informatie. In circa 90 seconden heb jij tijd genoeg jezelf te promoten. Om het interessant te houden is het belangrijk om niet in algemene termen te praten. Woorden zoals ‘flexibel’, ‘enthousiast’, ‘duizendpoot’ en ‘teamplayer’ zeggen weinig over jezelf. Maak je pitch persoonlijk door voorbeelden te geven; voer bewijslast aan die laat zien hoe creatief je bent.

Verzend je sollicitatievideo op de juiste manier

It’s a wrap? Dan is het tijd om na te denken over de manier waarop je jouw sollicitatievideo verzendt. Meesturen met een e-mail lukt niet altijd in verband met de bestandgrootte. Upload de video op YouTube of Vimeo en stuur de link mee in je sollicitatie.  Op Vimeo kun je de video beveiligen met een wachtwoord en bij YouTube kun je kiezen voor ‘niet vermelde video’, zodat jouw pitch niet te zien is in de zoekresultaten.

Lees hier meer sollicitatietips!

Lees hier meer blogs!

Ken je dat, dat je een leuke vacature ziet waar je meteen op wil solliciteren? Zo’n vacature waarin ... We gebruiken social media elke dag. De juiste baan vinden gebeurt ook steeds vaker via social media.... Op zoek naar jouw droombaan? Je wilt met je sollicitatiebrief en cv natuurlijk opvallen tussen al di...