Een sollicitatiegesprek via video? Hier let je op!

Sollicitatiegesprek via video, hier let je op

Als je vanwege afstand niet met elkaar aan één tafel kunt zitten voor een sollicitatiegesprek, is videobellen een prima optie. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat dit voor jou als kandidaat extra spannend is, zeker als het je eerste videosollicitatie is. Daarom zetten wij vijf tips voor je op een rijtje, zodat jij goed voorbereid inlogt op jouw sollicitatie!

Check of je camera compatible is

Als je weleens eerder een videogesprek of -conference op je pc, laptop of tablet hebt gevoerd, dan weet je dat je camera werkt. Is het echt je eerste keer? Doe dan alvast een test met vrienden, dat is laagdrempelig en je weet meteen of je camera werkt en hoe je die het beste kunt instellen. Werkt je camera niet of onvoldoende, maak dan gebruik van je smartphone voor het videogesprek.

Oefen vooraf goed met de videotool

Ben je uitgenodigd voor een videosollicitatiegesprek? Vraag dan welke software jouw potentiële nieuwe werkgever hiervoor gebruikt. Tal van mogelijkheden zijn hier denkbaar, van Microsoft Teams via Zoom tot Skype, FaceTime en WhatsApp. Zorg ervoor dat je dit van tevoren test, zodat je weet wat je te wachten staat. Informeer ook naar een handleiding van de gebruikte tool, zodat je iets hebt om op terug te vallen als bijvoorbeeld de verbinding onverhoopt verbroken wordt.

Zorg voor een professioneel ogende omgeving

Ook al voer je je videosollicitatiegesprek vanuit je slaapkamer of je (gemeenschappelijke) woonkeuken, een neutrale omgeving is key. Niet alleen omdat dat er netjes uitziet, maar vooral omdat niets moet afleiden van jouw presentatie, jouw uitspraken en jouw gesprek. Ben je vanwege ruimtegebrek genoodzaakt om op je bed te gaan zitten voor het videogesprek? Zorg er dan voor dat je bed is opgemaakt en dat er op de achtergrond geen rondslingerende kleding en dergelijke te zien is. Hetzelfde geldt voor de keukentafel: ruim alles op wat afleidt; het gaat tenslotte om jou.

Maak werk van je voorbereiding

Voor een deel geldt natuurlijk dat je je voorbereidt op een videosollicitatiegesprek zoals je dat normaal ook zou doen. Bedenk dus welke vragen je kunt verwachten en formuleer daar alvast antwoorden op. Bepaal welke STARR-voorbeelden je wil gebruiken en welke vragen je wil stellen en schrijf dat op. Print bijvoorbeeld ook de vacature, je cv en jouw eigen motivatie; als je nog niet ervaren bent met videobellen dan is het handig om wat naslagwerk voor jezelf achter de hand te hebben.  

Let op je lichaamshouding

Het kan best onwennig zijn om een videosollicitatiegesprek te voeren. Geef het dus gerust bij de recruiter aan als je dit nog niet eerder gedaan hebt, of als je het spannend vindt. Denk hoe dan ook wel aan je lichaamshouding: zorg ervoor dat je rechtop zit, kijk in de lens en probeer de ander(en) steeds te laten uitpraten. Voor het overige adviseren wij om vooral te doen wat je in een normale sollicitatiesituatie ook zou doen: wees jezelf en ga ervoor!

Lees hier meer!

De motivatiebrief maakt steeds vaker plaats voor de sollicitatievideo. In sommige selectieprocedures... Vertel eens iets over jezelf’, zal je ongetwijfeld als vraag krijgen in een sollicitatiegesprek. Hoe... Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Good for you! Tijd voor een goede voorbereiding, wa...