Solliciteren via social media? Doen!

We gebruiken Facebook, Instagram en LinkedIn elke dag. Een baan vinden via social media gebeurt steeds vaker. Hoe je dat doet? Lees hier hoe je kan solliciteren via social media.

We gebruiken social media elke dag. De juiste baan vinden gebeurt ook steeds vaker via social media. Een sterk cv en een overtuigende sollicitatiebrief zijn natuurlijk het allerbelangrijkst, maar je online aanwezigheid wordt meer en meer bepalend als het gaat om de uitnodiging voor een gesprek. Social media is dé plek waar werkgevers en recruiters veel over je te weten kunnen komen. Solliciteren via social media? Zo doe je dat! 

Solliciteren via LinkedIn

Succesvol solliciteren begint bij een sterk LinkedIn profiel. Dit is het belangrijkste medium als het gaat om het vinden van een nieuwe baan. Recruiters gaan via LinkedIn actief op zoek naar potentiële kandidaten. Reden genoeg om je LinkedIn profiel te optimaliseren. Hoe je dat doet, lees je hier.

Door LinkedIn slim te gebruiken kun je op verschillende manieren jouw droombaan binnenslepen. Je kunt op vacatures reageren of contact opnemen met recruiters voor een open sollicitatie. Post een bericht waarin je duidelijk laat weten naar welk soort functie je zoekt. Vraag je connecties om het bericht te liken, zodat hun netwerk ook ziet dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Solliciteren via Facebook

In de meeste gevallen wordt Facebook gebruikt voor privédoeleinden, maar ook voor een nieuwe baan kun je hier terecht. Kies je er ervoor om je profiel niet af te schermen voor potentiële werkgevers? Dan is het heel belangrijk om je profiel in te richten volgens jouw personal brand. Vergeet ook niet om je opleiding en werkervaring te vermelden op je profiel.

Het is heel handig om je Facebooknetwerk te laten weten dat je een baan zoekt door middel van een statusupdate. Vermeld duidelijk om wat voor soort functie het gaat. Misschien weten familie en vrienden wel iets voor je. Stel in dat ‘vrienden van vrienden’ het bericht ook kunnen zien. Helpen je Facebookvrienden je door het bericht te delen? Dan heb je al gauw een enorm bereik!

Steeds vaker plaatsen bedrijven vacatures op hun Facebookpagina. Het is slim om interessante pagina’s van bedrijven te liken (en dus automatisch te volgen). Veel bedrijven die vacatures plaatsen op Facebook, bieden ook de mogelijkheid om direct te solliciteren.

Solliciteren via Instagram

Social media is niet meer weg te denken, maar toch is solliciteren via Instagram (nog) zeldzaam. Wil je dus opvallen bij een bedrijf? Gebruik Instagram! Dit is een hele goede manier om creatief te solliciteren. Solliciteren via Instagram betekent meer van jezelf laten zien, maar ook weinig concurrentie. Recruiters vinden het belangrijk dat je persoonlijkheid bij de bedrijfscultuur past. Instagram is de perfecte plek om je passies, interesses, talenten en visies op te laten vallen.

Er zijn bedrijven die vacatures op Instagram zetten. Vergeet daarom niet de hashtag #vacature te volgen. Wanneer je wil solliciteren via Instagram, moet je zorgen dat je professioneel overkomt. Dus: dress for succes. Iedereen kan op je profiel zien in welke foto’s je wordt getagd. Let hierop en verberg foto’s die ongepast zijn dus ook meteen. Je kunt kiezen voor ‘verbergen in mijn profiel’ of ‘mij uit bericht verwijderen’ per foto bij ‘foto opties’.

Ga je een (open) sollicitatie sturen via Instagram? Zet een link naar jouw cv, portfolio of LinkedIn profiel in jouw bio.

Check social media van het bedrijf

Viel je op met je sollicitatie en heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Nu zijn de rollen omgedraaid: jij checkt de social media van het bedrijf. Er is geen betere manier om meer te leren over waar het bedrijf voor staat. Verdiep jezelf in het bedrijf. Als je veel over het bedrijf weet kom je geïnteresseerd over tijdens het sollicitatiegesprek. Grote kans dat je die droombaan binnensleept!