Meer werkgeluk? Geef een compliment!

Meer werkgeluk? Geef een compliment! Hoe je dit precies doet? Wij hebben vijf tips voor je!

Op 1 maart is het weer zover: Nationale Complimentendag! Op deze speciale dag is het extra leuk om je partner, vriendin of collega een complimentje te geven. Maar wachten tot 1 maart hoeft natuurlijk niet; een compliment geven kan altijd, óók op de werkvloer. Tenminste, als je jouw compliment op de juiste manier geeft. Hoe je dit doet? Wij hebben vijf tips voor je die wel een complimentje waard zijn; doe er je voordeel mee!

Zorg ervoor dat je compliment concreet is

Hoe goed bedoeld ook, uitspraken als ‘Goed gedaan!’, zijn te algemeen om voor compliment door te gaan. Sterker nog: sommige mensen hechten geen waarde aan een schouderklopje als ze niet weten wát ze precies goed hebben gedaan. Laat jouw collega dus niet alleen weten wat je zo goed vond aan (bijvoorbeeld) die presentatie, maar ook welk positief effect dat op jou heeft gehad. Hierdoor voelt de ontvanger van het compliment zich gezien en gewaardeerd.

Geef alleen een compliment als je het meent

Een oprecht en welgemeend compliment betekent niet alleen een egoboost voor de ontvanger, maar ook een versteviging van de onderlinge relatie. Zorg er dus voor dat jouw compliment gemeend is. Punt. En daarmee bedoelen we dat ‘een compliment geven om iets van iemand gedaan te krijgen’, géén compliment is, maar vleierij, of nog erger: slijmerij. De meeste collega’s hebben dit meteen door. En ook al pakken ze het verzoek alsnog op, bij een goede werkrelatie horen alleen welgemeende complimenten.

Verpak je kritiek niet als compliment

Soms bedoel je iets misschien als een compliment, maar heeft de ontvanger er niet zoveel aan. ‘Het ging best goed deze keer’, ‘Leuk, en bijna geen fouten!’ of ‘Goh, je doet het al bijna net zo snel als je collega’ zijn geen complimenten. Dit heeft meer weg van sarcasme of slecht gefundeerde kritiek. Wil je een compliment geven dat ervaren wordt als een cadeautje, houd het dan positief. Het geven van kritiek of feedback vraagt om een hele andere aanpak.

Check hoe je compliment het beste bij de ontvanger aankomt

Vrijwel iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden, maar niet iedereen houdt ervan om in de belangstelling te staan. Sommigen horen veel liever tijdens een persoonlijk gesprek wat ze goed hebben gedaan. Anderen worden simpelweg ongemakkelijk van een compliment of lachen het weg. Jammer, maar niet nodig als je ervoor zorgt dat de manier waarop jij je compliment geeft, past bij de ontvanger.

Durf kwetsbaar te zijn bij het geven van een compliment

Als je een collega hebt van wie je iets wil leren, dan kun je je compliment ook eens verpakken in een vraag. ‘Jouw verslagen zien er altijd zo verzorgd uit; hoe krijg je dat voor elkaar?’, zou zo’n vraag kunnen zijn. Maar ook met een bedankje toon je je kwetsbaarheid: ‘De gesprekken die ik met jou heb, hebben mij meer inzicht gegeven in mezelf. Daarvoor wil ik je bedanken.’

Wij zijn altijd op zoek naar talent.

Stuur ons een (open) sollicitatie

Neem hier ook eens een kijkje:

Vriendschappen, relaties en carrière… het begint allemaal met small talk. Hoewel een simpel praatje... Doelen zijn dromen waar je naartoe kunt werken. Je kunt doelen stellen in je persoonlijke leven, maa... Dat een gezonde dosis zelfvertrouwen fijn is om te hebben, mag duidelijk zijn. Goed nieuws dus als j...