Zo optimaliseer je je LinkedIn profiel

Je LinkedIn profiel is je online visitekaartje en werkt alleen als je jezelf op de juiste manier vindbaar maakt. Recruiters zijn via LinkedIn actief op zoek naar potentiele kandidaten. En heb je al een sollicitatiebrief verstuurd? Grote kans dat je LinkedIn profiel wordt gecheckt. Zeker wanneer we het hebben over personal branding, kan het optimaliseren van je profiel in je voordeel werken. Hier lees je hoe!

Professionele LinkedIn profielfoto

Upload een professionele foto. Zorg voor een rustige achtergrond en draag een nette outfit. Fotografeer jezelf in daglicht en ga niet met je rug naar een raam staan, want dan krijg je tegenlicht. Een drukke achtergrond of een gekke afsnijding leidt af van waar het om gaat: jou. Naast een profielfoto is ook de bannerfoto een belangrijke. Kies er een die past bij jouw branche.

Pas de URL aan

Je kunt je URL optimaliseren, zodat je veel beter vindbaar bent. Dit doe je door, wanneer je op je eigen profiel kijkt, rechtsboven op ‘Openbare profiel en URL bewerken’ te klikken. Je kunt dan in plaats van de lange URL die LinkedIn automatisch aanmaakt je eigen naam invullen en voilà!

Catchy kopregel

Het eerste wat een recruiter ziet wanneer hij of zij jouw LinkedIn profiel bekijkt, is de kopregel. Zorg voor een heldere en originele kopregel. De meeste mensen gebruiken hun functietitel of studie, maar het kan aantrekkelijker! Gebruik keywords en wees creatief. Keywords zijn de woorden die recruiters intikken in de zoekmachine van LinkedIn. Kies dus woorden die recruiters vaak gebruiken om kandidaten te vinden met jouw ervaring.

Profielschets op je LinkedIn profiel

Schrijf een kort maar krachtige profielschets van ongeveer vijf regels waarin je jezelf introduceert. Schrijf de tekst op een vlotte manier en gebruik geen eindeloze opsommingen. Overtuig de lezer hoe leuk jij bent en wees vooral jezelf! Waak daarbij wel voor clichés. Als je origineel bent in je woordkeuze, maak je meer indruk op een recruiter. Tegenwoordig zijn recruiters erop gefocust om ook op persoonlijk vlak een match te vinden. Zo’n profielschets, die je ook op je cv kunt zetten, is daarom goud waard. Het gaat niet meer alleen om jouw diploma’s en ervaringen, maar ook om de cultural fit.

Opleidingen en ervaring

Omschrijf je opleiding(en) en werkervaring(en) en geef daarbij een korte uitleg per functie. Benoem bijvoorbeeld wat het bedrijf doet, welke werkzaamheden je hebt gedaan (of doet), welke vakken je volgde en welke projecten je hebt afgerond. Dit is een simpele, maar effectieve manier om je profiel te optimaliseren. 

Vaardigheden en vakgebieden

LinkedIn biedt de mogelijkheid om vaardigheden op je profiel zichtbaar te maken. Door middel van keywords kun je aangeven waar jij goed in bent. Ook kun je vakgebieden invullen om je LinkedIn profiel te optimaliseren. Deze vaardigheden hebben invloed op je positie in de zoekresultaten. Kies er een paar die typerend zijn voor jou, zodat recruiters zien waar je écht goed in bent. Koppel de vaardigheden aan je ervaring en beschrijf zo goed mogelijk hoe blijkt dat jij ze beheerst.

Certificaten en projecten

Heb je certificaten en heb je bepaalde projecten gedaan die de moeite waard zijn om te benoemen? Geef dit vooral aan! Dit zijn concrete voorbeelden van wat jij kan en voor recruiters dus heel interessant om te zien. Spreek je meerdere talen? Super goed! Vergeet dit niet op je LinkedIn profiel te zetten.  

Activiteiten

Volg relevante bedrijven en zoek pagina’s of groepen binnen jouw branche. Bouw een professioneel netwerk op met mensen die dezelfde expertise hebben als jij. Wees actief op LinkedIn door posts die interessant zijn voor jouw vakgebied te delen en te liken. Hiermee laat je recruiters zien welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn.

Vind jouw droombaan!

Netwerken is heel belangrijk bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Je kunt op vacatures reageren en je kunt contact opnemen met recruiters voor een open sollicitatie. Je kunt met LinkedIn op vele manieren jouw droombaan binnenslepen. Op je profiel kun je bij ‘uw dashboard’ bijvoorbeeld ‘Carrière-interesses’ op AAN zetten. Vervolgens kun je kiezen in welke soort kansen je interesse hebt. Dit vergroot je vindbaarheid en het laat recruiters zien dat je open staat voor nieuwe functies.

Lees hier al onze sollicitatietips!