Zonder stress op vakantie? Zo laat jij je werk thuis

Hoe ga ik zonder (werk)stress op vakantie?

Ik ga op vakantie en ik neem mee… Stress. Je kent het wel, vlak na je vakantie ben je alweer toe aan de volgende. Waarschijnlijk omdat je voordat je het zwembad in dook nog stiekem je werkmail hebt gecheckt. De ontspanning is ver te zoeken, want je drukke werkschema blijft je achtervolgen. Je wilt niet eindigen met burn-out klachten, dus het is tijd om je werk eens écht los te laten. Met onderstaande tips ga je een stressvrije vakantie tegemoet!

Automatisch antwoord bij afwezigheid

Stel een duidelijk out-of-office bericht in. Dit lijkt voor de hand liggend, maar soms weet een lezer niet precies wat hij of zij kan verwachten. Laat de lezer duidelijk blijken dat je echt niet bereikbaar bent en je je mail niet leest. Bespreek met een collega dat je hem of haar wil aanwijzen als contactpersoon bij dringende zaken.

Efficiënt werken

Begin ongeveer twee weken van tevoren met een duidelijke to-do lijst en markeer de prioriteiten. Alles wat niet urgent is kan wachten tot na de vakantie. Plan momenten in je agenda voor de taken die wel belangrijk zijn. Probeer minder nieuwe taken op je te nemen in de week voordat je gaat.

Overdragen

Dat je een uitgebreid overdrachtsdocument opstelt is waarschijnlijk vanzelfsprekend. Beschrijf hierin je dagelijkse activiteiten, taken en prioriteiten zo gedetailleerd mogelijk. Een goed overdrachtsdocument bestaat uit een tijdschema, een agenda van gebeurtenissen en deadlines, een lijst met contacten en een handleiding om bestanden terug te vinden op de gedeelde schijf.

Het is belangrijk om het document ruim op tijd aan te leveren, zodat je collega eventueel nog vragen kan stellen. Zo weet je tenminste ook zeker dat jouw werkzaamheden in goede handen zijn en lig je niet half overspannen op het strand.

Voorpret

Onderschat de voorpret niet! Ga bijvoorbeeld de stad in om nieuwe zwemkleding of een reisgids te kopen. Stippel de route van je reis alvast uit, lees een mooi boek over de bestemming of maak een vakantie bucketlist. Waarschijnlijk geeft dit je extra energie om de laatste paar dagen nog volop op je werk te storten. En als je een of twee dagen extra vakantie opneemt, kun je alvast uitrusten en rustig je koffer inpakken. Het geeft je de kans om je goed voor te bereiden op je reis en om alvast in de vakantiestemming te komen.

Even onbereikbaar

Ga offline! Laat je werktelefoon thuis en neem vooral ook geen laptop mee. Ontvang je je werkmail op je privételefoon? Zet dan de notificaties uit en voorkom dat je in de verleiding komt om met werk bezig te zijn. Is je bereikbaarheid, helaas, toch noodzakelijk? Kies dan een vast moment per dag uit om je mail te checken, zodat je daarna weer ongestoord van je cocktailtje kan genieten. 

Energieke start

Probeer je reis zo te plannen dat je op een woensdag of een donderdag weer begint met werken. Zo hoef je niet meteen een hele week vroeg op te staan. Pak de belangrijkste zaken weer rustig op. De rest komt de week erna wel weer!

Zou je graag meer willen lezen over persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden op de werkvloer?

Lees hier soft skills tips & blogs!

Meer tips voor op de werkvloer!

Vriendschappen, relaties en carrière… het begint allemaal met small talk. Hoewel een simpel praatje... Geen dresscode, geen reistijd en jouw eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch ... De digitale nieuwsbrief is nog steeds een uitstekend communicatiemiddel, als je ‘m op de juiste mani... Om te beginnen: chapeau! Je hebt besloten dat je met de interne communicatie van je organisatie aan ... 'Wat is jouw salarisindicatie?' Deze vraag wordt vrijwel altijd gesteld in een sollicitatiegesprek. ... Feedback geven en ontvangen: we kunnen er niet omheen. Feedback geven aan collega's is here to stay....